20.01.2013

SFANTUL MUCENIC TRIFON


1 F E B R U A R I E

POMENIREA SFANTULUI MUCENIC TRIFON, 

IN ACEASTA CEA DINTAIA ZI A LUNII A DOUA

UNU FEBRUARIES SI ATAT

Sfântul Mucenic Trifon s-a născut în Frigia, unde încă din tinereţe a salvat oameni şi a scos demoni din tot felul de fiinţe sau năpaste. La un moment dat, pe lângă faptul că vindeca de boli pe oricine apela la el şi credea cu adevărat(pentru numai credinţa are putere, of course), a salvat de la foamete şi prejudiciu întreaga sa comunitate, distrugînd o invazie de lăcuste devoratoare de cereale prin puterea rugăciunilor sale. Totuşi Trifon nu a atins un grad considerabil de notorietate până nu a scos un demon din fiica împăratului Gordian. A primit recunoaştere şi nu puţini oameni slabi şi dornici de salvare i s-au adresat pentru a fi scăpaţi de neputinţe dar şi de ce e mai important - damnare eternă trans-corporală. 

Dar odată cu urcarea pe tron  a împăratului Decius, care era un hater cu o puternic subdezvoltată parte specifică a creierului care să stimuleze credinţa, cea mai adevărată persecuţie împotriva creştinilor din ultimul timp a început să crească numărul de victime nedreptăţite. Şi Trifon a ajuns în faţa judecăţii pământeşti şi a apărat cu toată înfocarea de care a fost capabil dreapta sa credinţă. A fost chinuit. A fost interogat, iar în urma mărturisirii sale de credinţă a fost bătut cu ciomege de lemn, trupul i-a fost scrijelit cu gheare de fier, a fost târât pe jos prin tot oraşul, a fost ars, incendiat şi i s-au bătut cuie de fier în tălpi. Prin toate chinurile, sfântul Trifon a arătat faţă de Dumnezeu numai recunoştinţă şi s-a bucurat că are parte de o asemenea încredere din partea Domnului, pentru a fi pus la asemenea grave încercări. A răbdat şi răbdat - apoi a fost condamnat la decapitare. În tot timpul premergător decapitării s-a rugat şi nu şi-a pierdut concentrarea pentru nici un moment. Aşa că a fost binecuvântat de Domnul, care i-a luat prin mila lui cea mare sufletul la cer, fix înainte să  îi cadă sabia peste zona cervicală şi să îi separe sfântul său cap neputrzicios de sfintele sale mădulare ambulatorii neputrezicioase.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

BONUS - În urma unei lungi anecdote care include ţarul Ivan Cel Groaznic, un îngrijitor din slujba sa pe care îl chema - nu din greşeală - tot Trifon, crângul Marinaya şi un şoim pus pe şotii, Sfântul Mucenic a devenit printr-o rapidă difuziune atent controlată sfântul patron al păsărilor (de pradă)(doar în Rusia). 
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

postaţi şi postiţi