28.04.2013

SFANTUL MARIT MARE MUCENIC TEODOR STRATILAT


PE 8 FEBVRUARYE

POMENIREA SFÂNTULUI 
MĂRITULUI
MARELUI
MUCENIC

TEODOR STRATILAT

Acest mare sfânt trăia pe lumea noastră în vremea împăratului Liciniu. Era foarte vrednic şi de fapt renumit pentru bunătatea sa masivă şi pentru câtă dreptate împrăştia în jur de pe poziţia sa privilegiată(era un fel de şef la o cetate). Din cauza faimei sale, împăratul îşi dorea să îl cunoască personally şi fără zăbawă trimisă o delegaţie de funcţionari să îi comunice lui Teodor o invitaţie formală. 
Teodor refuză invitaţia, fiindcă era prea sfânt să se mute de pe pământul sfânt care s-a făcut sfânt tocmai prin prezenţa sa sfântă deasupra acelui teren. Liciniu avea chef să îl vadă aşa că se mută el cu tot alaiu la Teodor acasă, undeva pe malui Mării Negre. Acolo îl provocă pe Teodor să se închine la zeii zeilor zeilăilor... în fine - la orice zeu posibil în afară de Singurul Unul Dumnezeu Cel Adevărat(la care de fapt se închina Teodor în semisecret). Teodor refuză să rezolve în mod diplomatic acest conflict de interese în ce priveşte funcţia sa publică într-un regim păgânistic. Însă îl rezolvă totuşi cumva cu umor.
După ce adună în prealabil o grămadă de material zeitătistic, îl făcu bucăţi şi împărţi materialul valoros la toţi săracii cetăţii. A doua zi lacheii împăratului observară fragmente ritualice în mâinile cerşetorilor, boscheţilor, drogaţilor etc. şi se plânseră împăratului.
Împăratul nu avea de ales, şi se înfurie. Foarte furios, îl condamnă la moarte naşpa pe sfântul nostru Teodor. Înainte să moară, Teodor a fost chinuit, supus la cazne, la chinuri, la torturi, la încercări, la crucificări şi descrucificări, întemniţări şi dezîntemniţări, diverse torturi în public şi în privat, diverse batjocoriri şi ofiticări profesionale.
Înainte să fie executat prin decapitare, aşa în stilul oldschool al martirofacienţilor, mulţimea care trecuse deja de parte lui încercă să se opună acestei mucenicii-în-efect, dar Teodor îi opri pentru că deja îi fusese descoperită calea pe care o să se sfârşească cu zilele sale megasfinte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

postaţi şi postiţi